Борба против корупције

Дубравка Филиповски

21. август 2013. | Пише: Дубравка Филиповски

Прва година рада Владе Републике Србије препознатљива је по две веома важне ствари: по борби против корупције и криминала и по потписивању бриселског споразума.

Парламент Србије, активно и и конкретно, користећи своје уставне и законске механизме, јача своју контролну и надзорну улогу према Влади, извршној власти и на тај начин даје значајан допринос у борби против корупције. Како? Група народних посланика 5. јуна ове године у Народној скупштини Републике Србије формирала је огранак Глобалне организације парламентараца за борбу против корупције (Гопак) у присуству Џона Вилијамса, почасног председника ове организације, усвајањем повеље о оснивању, избором извршног одбора и представљањем програма рада. Шта је Гопак?

Гопак је међународна мрежа парламентараца која броји више од 50 националних огранака и пружа подршку свим својим чланицама у изради програма у борби против корупције који обухвата:

  • Промоцију и примену УН Конвенције за борбу против корупције (Унцац);
  • Спречавање прања новца;
  • Надзор над радом владе и над трошењем јавних финансија;
  • Успостављање етичких правила понашања за посланике и њихово укључивање у укупну борбу против корупције.

Формиран је 2002. године у Отави (Канада) и окупила 170 посланика и 400 посматрача посвећених борби против корупције и успостављању одговорног управљања. Са којим циљевима је основан Гопак у Србији?

То су, превасходно, борба против корупције и промоција транспарентности да се обезбеде високи стандарде интегритета у раду јавних финансија и смањиване корупције и ненаменског трошење буџета Србије надзором над радом владе и надзором јавних финансија. Како ће се спроводити тај надзор ? Увођењем информационог система који ће омогућити народним посланицима дневно праћење расхода у државном буџету, а тиме и надзор над потрошњом јавних финансија.

Портал чини интерна веб апликација, са различитим нивоима приступа. Биће дизајниран на такав начин да ће омогућити праћење свих расхода (буџетска задужења и плаћања) од финалних наплата из буџета, до крајњег корисника. Дакле, апликација ће бити повезана са постојећим системом у Министарству финансија и генерисаће различите извештаје базиране на филтерима унесеним од стране крајњег корисника и цео систем биће јавно доступан на веб страници.

Такав портал, јединствен у свету, за сада има парламент Бразила познат под називом „Сига модел”, сличан у окружењу има Словенија и сасвим је сигурно да ће Парламент Србије, после Бразила бити други парламент на свету који ће имати информациони систем за контролу над трошењем јавних финансија прилагођен нашим потребама. Пројекат спроводи канцеларија Програма Уједињених нација за развоју Србији (УНДП) и Народна скупштина Републике Србије захваљујући донацији Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ).

Уверена сам да борба против корупције може бити одржива само кроз јачање институција и да Народна скупштина представља прву линију одбране у овој борби. Чврсто верујем да ћемо на овакав начин оснажити и парламент и институције државе у борби против корупције.

На члановима Гопака Србије јесте одговорност да рад огранка заживи и покаже резултате, како пред грађанима, тако и пред глобалном организацијом. Верујем да ћемо у томе успети и да ће у наредних неколико година Србија бити напреднија и перспективнија земља за живот свих њених грађана.

(*Текст је преузет са портала дневних новина „Данас“)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s