Велике уштеде за државу

Duca slika25. јул 2014. | Пише: Дубравка Филиповски

Применом новог Закона о јавним набавкама у 2013 . години остварене су уштеде од 375 милиона евра. Уштеде су остварене захваљујући ефикаснијем систему и бољој контроли јавних набавки, смањењу обима јавних набавки као и чињеници да се у 80 одсто случајева водио отворени поступак.

Кључна начела на којима треба да почивају јавне набавке су транспарентност, једнак третман свих учесника, слободна конкуренција и забрана дискриминације. Да би се уштедело планираних 600 милиона евра применом новог Закона од 1. јануара 2013. године Србији је потребна Стратегија и акциони план у области јавних набавки.

Главни циљеви Стратегије за примену јавних набавки треба да садрже: увођење савременог концепта праћења и контроле јавних набавки; редефинисање улоге институција; оснаживање кадровских и финансијских капацитета институција.

Очекујем да нова стратегија, чија је радна верзија недавно представљена у јавности, поред повећања транспарентности поступка набавка и на јасан начин санкционише оне који крше прописе. За спровођење стратегије о јавним набавкама веома је важан акциони план, који ће, посебно, сваку годину бити усвајан. Због тога ће Стратегија и акциони план представљати основни документ који ће дефинисати визију даљег развоја у области јавних набавки. За бољу примену Закона важно је обезбедити снажније капацитете за надзор над његовом применом, зато је стратегијом за примену јавних набавки предвиђено да једна институција – Управа за јавне набавке – координира целим процесом набавки.

Веома је важно да Стратегија о јавним набавкама у Србији садржи неколико циљева који ће да одреде изузетке од примене Закона, регулишу област осетљивих набавки, концесија, омогуће рад на професионализацији службеника, развој е-набавки, као и доношење сета антикоруптивних мера. Усвајање реалне и спроводиве стратегије треба да буде један од важних и чинилаца за смањење презадужености земље и буџетског дефицита. Нова стратегија би требало да смањи корупцију у свим фазама јавних набавки укључујући планирање и извршење уговора. Стратегија је потребна и због потпуне хармонизације са прописима Европске уније из ове области. Јавне набавке обухваћене су поглављем 5, повезане су и са поглављем 23 и 24, која се односе на борбу против корупције и правосуђе, као и са поглављем 32, које се односи на контролу јавних финансија.

Сматрам да је важно истаћи и податак да је Комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки је од априла до краја 2013. године поништила 298 поступака јавних набавки. За контролу рада Комисије одговорна је Народна скупштина Републике Србије, чиме се ојачава контролни механизам парламента и омогућава транспарентност у раду Комисије.

(*Текст је преузет са портала дневних новина „Данас“)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s