Етика – кључ за функционисање демократије

dubravka_filipovski26. новембар 2014. | Пише: Дубравка Филиповски

Жан Пјер Шабо: „Поверење и интегритет се тешко стичу, лако губе, а још теже је стећи их поново. Етика је кључна за функционисање демократије, без етике распада се комплетна инфраструктура демократских институција.“

Да ли ће на дневном реду Народне скупштине Републике Србије  ускоро  бити расправе о Етичком кодексу? Радна група  коју је формирао Административни одбор завршила је предлог текста о којем ће се прво изјаснити Одбор, а затим и Народни  посланици у Пленуму.

У саставу Радне групе за израду Етичког кодекса  активно су учествовали и чланови националног огранка GOPAC-а, јер је један од основних принципа Повеље Уједињених нација усвајање Етичког кодекса. Зашто је важно да Парламент Србије усвоји Етички кодекс? Издвојила бих два разлога:

  • Кодексом понашања јача се интегритет Народне скупштине и ствара  поверење јавности у Парламент и етичке вредности;
  • Кодексом понашања успостављају се етички стандарди које ће народни посланици да поштују и примењују у обављању посланичке функције.

Посебна вредност Кодекса су и правила понашања која ће важити за народне посланике ван Скупштине: на јавним местима, у телевизијским емисијама…

images7BG9HP0FШта се утврђује Кодексом понашања? Eтичке вредности, правила понашања народних посланика и јавност у раду. Кодексом понашања народни посланици биће у обавези да поштују следеће вредности: истину, правичност, поштење, непристрасност, одговорност, отвореност и доступност правила понашања. Правила понашања предвиђају да народни посланик поштује прописе који се односе на ограничење истовременог обављања две или више функција. Етичким кодексом народни посланици обавезују се да се активно ангажују у борби против свих облика корупције, затим да поштују буџетску и финансијску дисциплину којом се гарантује правилно управљње јавним финансијама.

Један од циљева Народне скупштине Републике Србије је и јачање капацитета Парламнта и транпарентности у раду. Кодексом понашања народни посланици  подстицаће мере којима се повећава отвореност према јавности.

За спровођење, праћење и примену Етичког кодекса обавезује се Етички савет  који ће бити формиран од народних посланика из редова позиције и опозиције.

Да ли у Парламенту Србије постоји политичка воља за усвајање Етичког кодекса?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s