Парламент и демократија

dubravka u skupstini1. фебруар 2014. | Пише: Дубравка Филиповски

Борислав Пекић: „Демократија претпоставља владу која је одговорна једино и искључиво свом Парламенту, па преко њега народу који га је изабрао, владу која ће у свом раду бити под сталном и непосредном контролом Парламента.“

Јак и ефикасан Парламент има кључну улогу у јачању демократије. У многим земљама на снази је  процес редефинисања улоге и функције Парламента како би се уклопио у нове тенденције у политици. Извршна власт је главна опасност по Парламент. Због тога су скупштински Одбори најбољи механизам за контролу извршне власти.

Три су основна параметра којима се дефинише политичка активност, а у чијем развоју Парламент треба да учествује су:

  1. дијалог;
  2. јачање институција;
  3. интегритет народних посланика.

У  развијеним демократијама, дијалог је јак инструмент политике, а Парламент мора да ради на његовом развоју. Народна скупштина је заједничка одговорност већине и мањине и само заједничким радом може контролисати извршну власт. Без јаких институција нема демократије, правног поретка и владавине права. Услов јачања институција су институционални механизми.

Интегритет народног посланика се формира много пре рада у Парламенту, и то усвајањем етичких принципа и фокусирањем на општи интерес. Интегритет посланика је кључан за интегритет у држави и он мора да буде платформа за сваки захтев и иницијативу народног посланика.

Javno slusanjeЗа демократизацију сваког друштва врло је важна транспарентност. Где нема транспарентности, демократија је на губитку. Зато Парламент Србије треба да буде снажан и отворен, не само користећи сва овлашћења по Уставу, већ и да Парламент, као храм демократије, отворимо за све  наше партнере на путу јачања владавине права. Зато је изградња државе у којој постоје владавина права и људске слободе израз пуне зрелости државе.

Због тога предстојећи иновативни курс „Парламент и демократија“ у организацији НСРС, ФПН, УНДП и Швајцарске агенције за развој и сарадњу, представљају образовну форму у којој ће се кроз предавања еминентних стручњака и практичара и уз учешће полазника различитих профила омогућити висок степен ефикасности у размени постојећег знања и генерисања новог. Курс ће по својој форми бити једносеместралан и трајаће од 18. фебруара до 15. арила 2015. на Факултету политичких наука, а биће фокусиран на контролну и надзорну улогу највишег представничког тела у Србији, као и на његов однос према другим гранама власти и регулаторним и надзорним телима.

Различитост полазника курса ће обезбедити многобројне перспективе и омогућити свеобухватан увид у анализу рада Парламента и његове капацитете. Због тога ће овај курс похађати народни посланици, представници стручних служби парламента и других државних тела, као и студенти завршних година Универзитета у Београду.

Полазници ће током курса радити и на изради завршних радова који ће бити усмерени на продубљивање теоријског знања о парламентаризму, на компаративне студије парламентарне праксе, али и на креирање препорука за унапређење рада Народне скупштине. Ова студије ће, заједно са изводима са предавања која су полазници слушали, бити објављена у зборнику радова који ће представљати одличну полазну базу знања за стручну јавност и заинтересоване грађане и грађанке.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s