ГОПАК Србија промовише регионалну сарадњу парламентараца у борби против корупције

Сарајево, 17. април 2015. – Делегација националног огранка Глобалне организације парламентараца против корупције у Србији (ГОПАК), у чијем саставу су биле народна посланица Дубравка Филиповски и помоћник генералног секретара Народне скупштине и руководилац Сектора за законодавство Мирјана Радаковић, боравила је, на позив Парламента Босне и Херцеговине, у дводневној посети Сарајеву.

Циљ посете било је ширење свести о улози и значају рада парламента и парламентараца у борби против корупције, представљање добрих пракси и искустава у организацији и раду националног огранка ГОПАК у Србији, као и промоција иницијативе за формирање регионалног огранка ГОПАК.

Народна посланица Дубравка Филиповски истакла је да парламенти морају преузети водећу улогу у борби против корупције и позвала колеге из Парламента Босне и Херцеговине да формирају национални огранак ГОПАК у парламенту, како би заједнички формирали регионални огранак ове глобалне организације. Дубравка Филиповски је истакла да се од резултата рада националног огранка ГОПАК може истаћи формирање Радне групе за увођење и развој Портала за надзор над јавним финансијама, унутар Одбора за финансије и контролу трошења јавних средстава Народне скупштине. Портал би требало да омогући доступност информација о потрошњи јавних средстава у реалном времену, а све у циљу унапређења делотворног парламентарног надзора над јавном потрошњом, навела је Филиповски.

Помоћник генералног секретара Народне скупштине и руководилац Сектора за законодавство Мирјана Радаковић презентовала је присутним парламентарцима и гостима из међународног секретаријата ГОПАК-а улогу и значај подршке коју је служба Народне скупштине дала за рад националног огранка ГОПАК.

Парламентарцима се обратила и Биљана Леденичан, руководилац портфеља за парламентарни надзор УНДП-а у Србији, у име УНДП пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине“ који подржава рад националног огранка ГОПАК у Србији.

Она је говорила о посвећености УНДП-а континуираној подршци националном ГОПАК огранку, раду на повезивању огранка са независним државним органима и телима и организацијама цивилног друштва.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s