Учешће председавајуће GOPAC-a Дубравке Филиповски на панелу током првог састанка комисије за сарадњу НСРС и Свекинеског народног конгреса НР Кине

IMG-7af6d432ceb16332af47675717789c58-VДубравка Филиповски, председавајућа GOPAC-a је у оквиру панела: Парламентарна подршка трговинско – економској сарадњи, током којег је истакла важност Циљева одрживог развоја и њихов глобални значај:

,,Уважени чланови комисије, очекујем да сарадња између наше две земље буде на тако високом нивоу као што је и пријатељство између Србије и Кине и да потенцијал који имамо и споразуме које смо потписали то и омогуће.

Желела бих да истакнем две иницијативе: Пут свиле и имплементацију Циљева одрживог развоја УН 2030.

Србија активно учествује у процесу сарадње НР Кине и 16 држава Централне и Источне Европе на ,,Путу свиле“. Потенцијал за сарадљу је велики и највећу корист од реализације бројних пројеката имају државе на ,,Путу свиле“.

Иницијатива ,,Један појас, један пут“ је један од стратешких пројеката 21 века, а древни Пут свиле је не само економско-трговинска и политичка веза већ и размена знања, идеја и култура. За неколико година 70% БДП-а долазиће од саобраћаја и комуникација а ,,Пут свиле“ би у томе требало да има важећу улогу. Ниво животног стандарда у свету у највећој мери зависиће од повезаности и комуникација, а само 5% од примарних ресурса.

Сарадња у оквиру Интерпарламентарне уније предвиђена је Меморандумом о сарадњи НСРС и Свекинеског народног конгреса.

 

Србија је у оквиру Интерпарламентарне уније известилац на тему: ,,Улога слободне и фер трговине и инвестиција у постизању Циљева одрживог развоја, посебно у погледу економске једнакости, одрживе инфраструктуре, индустријализације и иновација.“

Рок за израду извештаја је годину дана и биће представљен на пролећном заседању Интерпарламентарне уније у Буенос Ајресу у априлу 2019 – те године. Делегације могу да пошаљу предлоге који би ушли у извештај. Извештај ће бити послат свим чланицама у децембру 2018 године.

Србија и Кина треба да дефинишу своје заједничке приоритете у реализацији 17 Циљева одрживог развоја УН. Управо имплементацију Циљева одрживог развоја желим да кандидујем и за следећи састанак две комисије.“

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s