Народни посланици окупљени око платформе за борбу против корупције (ГОПАK) претресли извештаје независних државних органа

DSC_6876

Народни посланици чланови ГОПАK-а (Глобална организација парламентараца за борбу против корупције) Огранка Србија су 15. и 16. јуна 2018. године одржали су састанке са представницима независних државних органа: Државном ревизорском институцијом (ДРИ), Агенцијом за борбу против корупције (АЦА), Управом за јавне набавке и Републичком комисијом за заштиту права у поступцима јавних набавки. Тема састанка су биле препоруке из извештаја независних државних органа, њихова реализација и изазови као и проблеми у примени ресорних закона.

У погледу поштовања препорука и примене закона, независни држани органи су представили следеће стање:

DSC_7179Државна ревизорска институција нагласила је да се скоро половина неправилности односи на контролне активности које обухватају примену писаних политика. Због неправилности и грешака у ревизијама које се односе на финансијске извештаје и правилност пословања штета износи 743 милијарде динара. Неправилност припремних радњи износи 69% случајева. ДРИ је дала 2553 препоруке од чега је извршено 61%. Највише препорука је извршено у области расхода и издатака (576). Препоруке које је дала ДРИ, у вези измене закона и правилника, надлежним институцијама су у већини случајева извршене. Да би се постигла највећа ефикасног мора доћи до раздвајања финансијке ревизије и ревизије правилности пословања.

Агенција за борбу против корупције је истакла да око 60% препорука Агенције није реализовано, потребе сповођења интерне ревизије у свим институцијама, како је прописано законом, и организовање јавног слушања на тему “Закона о Агенцији за борбу против корупције”. Потребно је да се новим законом уреде области: сукоб интереса, пооштравање режима санкционисања и дефинисања надлежности Агенције. Од свих активности Агенције за борбу против корупције тек је 26% испуњено.

Управа за јавне набавке је нагласила како би дошло до уштеде времена и повећања ефикасности мора да се спроведе боља интерна организација на нивоу наручиоца и боља подела надлежности. Поменута је потреба побољшане комуникације код наручиоца и боља организација. Повећана је примена оквирних споразума за 10% што је додатно допринело економичности. Као значајни аспект Управе, напоменута је могућност превентивног деловања и превентивног надзора.

DSC_7133Републичка комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки је назначила да највише одлучује о захтевима за заштиту права (65% одлука донели на основу тог захтева). Проблем представља што је Комисија првостепени орган. Следећи проблем представља активна легитимација, јер је потребно да се активна легитимација мало шире дефинише. Често не постоји документација када се добије захтев за заштиту права, нити наручиоци покрећу поступке на време што додатно отежава рад Републичке комисије.

Као резултат састанка народни посланици и чланови ГОПАK Огранка у Србији ће на основу представљеног стања затражити информацију од надлежног министарства о току припреме новог закона о Агенцији за борбу против корупције, полазећи од чињенице планираног усвајања нових законских решења којима треба да се унапреде механизми за надзор над вршењем јавних функција, финансирањем политичких активности, спровођењем Акционог плана за Поглавље 23, у складу са принципима предвиђеним стратешким документима и јасно дефинисање надлежности Агенције касне. Поред тога, народни посланици ће тражити организовање јавног слушања ради претреса предлогa новог закона о Агенцији за борбу против корупције. У плану су и седнице Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава ван седишта током јула и септембра са ДРИ и АЦА. Народни посланици ће инсистирати да се уведу интерни ревизори свугде где је то законом предвиђено.

Председавајућа ГОПАК Огранка, Дубравка Филиповски је представила акциони план Огранка и сарадњу са Фокус групом за праћење спровођења Циљева одрживог развоја Народне скупштине ради реализације Циља 16. Огранак наставља и рад са Одбором за финансије на тему унапређења портала за праћење потрошње јавних средстава. Огранак ће следећи састанак одржати са представницима цивилног друштва, а затим и медијима. Приоритетан циљ ГОПАК Огранка представља и даље увођење иновативних софтвереских и других решења за надзор над трошењем јавних средстава, као што је портал који развија Народна скупштина Републике Србије.

DSC_7151Састанку су испред ГОПАК Огранка присуствовали народни посланици: Дубравка Филиповски, Милан Лапчевић, Елвира Ковач, др Александра Томић, Тијана Давидовац, Горан Ковачевић, Јанко Веселиновић, Владимир Ђукановић, Зоран Живковић, Јован Јовановић, Александра Мајкић, Момо Чолаковић и Гордана Чомић

Састанку су испред Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава присуствовали: Секретар Љиљана Милетић Живковић и млађи саветник у Одбору Маријана Рајковић.

Представници независних државнх органа на састанку су били: Невенка Бојанић из ДРИ-ја, Милица Божић из Агенције за борбу против корупције, др Предраг Јовановић из Управе за јавне набавке и Светлана Разић из Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки.

Радионица је одржана уз подршку Секретаријата Народне скупштине Републике Србије и УНДП/СДЦ Портфеља на пројекту “Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине – друга фаза”

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s