Дигитализација као алат у борби против корупције

Дигитализација  у Србији је највећа шанса да земља постане конкурентна и ефикасна , да има бржи и одржив економски раст. Истовремено, дигитализација и е-управа су моћан алат у борби против корупције.

Наслеђено стање у јавној управи било је неодрживо у 21 веку, како за управљање финансијама, кадровима , политикама у држави, тако и према грађанима. Данас , грађани  Србије у више од милион и по случајева нису морали да одлазе на шалтере по ,, папирна”документа и то говори у прилог чињеници да дигитализација значи уштеду новца, енергије и времена . Кључни моменат  био је усвајање Закона о општем управном поступку који је увео обавезу да државни органи размењују податке а не да ,,грађани буду курири”. И то је разлог зашто грађани Србије данас све више поверења имају у дигитализацију. Сервиси који у великој мери олакшавају завршавање различитих обавеза и послова су различити: пријава детета одмах по рођењу, е –рецепт , пријаве деце у вртић, дигитализација матичних кнњига , као  и електронски и транспарентан инспекцијски надзор, е-јавне набавке и порески систем…

Увођење нових е-сервиса сужава простор за сваку врсту дискреционог одлучивања и омогућава праћење предмета, што потенцијално утиче на смањење корупције. Претеча свих е-сервиса био је Портал за надзор над јавним финансијама НСРС. Портал повезује Народну скупштину са постојећим системом у Министарству финансија, Управи за трезор и тиме у овој фази, члановима  ИО Глобалне организације парламентараца за борбу против корупције – Огранак у Србији / GOPAC/, затим члановима Одбора за финасије, републички буџет и контролу трошења буџетских средстава, обезбеђује приступ неопходним информацијама о трошењу буџетских средстава.

Све је то доказ како дигитализација трансформише јавну управу , утиче на брзину и размену података , транспарентност и јавност у раду.  У циљу брже комуникације и анализе података , несумњиво је да су информационе и комуникационе технологије отвориле нова врата за спречавање, откривање и санкционисање корупције и да је Србија, у тој области, на добром путу. Охрабрује и податак да је у цео процес укључено и  образовање. У прошлој години формирана су 44 специјализована ИТ одељења у 36 гимназија широм Србије у која је уписан 801 ученик. Ове године пријемни испит је положило 1644 ученика што значи да ће на почетку нове школске године бити дупло више ИТ одељења.

Свакако да је  успешна превенција корупције  сложен процес који поред дигитализације захтева и снажно правосуђе, свеобухватан законски оквир као и веће укључивање грађана. Ниједан појединац  нити држава, а самим тим нити чланство у некој међународној организацији или институцији државе или појединца не даје имунитет друштву на коропцију. Напротив , само још више  обавезује , јер партнерство изградња капацитета и савезништва између институција једне државе са међународним институција , НВО и грађанима, треба да доведу до бољих резултата у борби против корупције.

Корупција је за сваку земљу озбиљан изазов и дуготрајан процес  а дигитализација је свакако важан алат у њеном сузбијању. Ипак, не постоји универзалан приступ у овој области када је у питању борба против корупције. Зато је потребно прилагодити информационо –комуникацијска решења свим нивоима власти, а која би имала за циљ смањење или елиминисање  ризика од корупције. Примере добре праксе и искустава других земаља свакако треба узети у обзир. Словачка са дигитализацијом Ризика регистра и објавом секторских антикорупцијских програма представља добре примере.

Србија иде у добром правцу и за ову годину из буџета држава је  издвојила 100 милиона евра само за инфраструктуру у ИТ , за иновације , истраживање и развој , стартап компаније , проширење капацитета техничких факултета. Србија је снажно закорачила у  у време нове 4-те индустријске револуције. Живимо у времену када нам је пружена нова шанса да променимо привреду, економију и постанемо један од победника времена у којем живимо. Многе шансе су до сада остале неискоришћене али ову,  у области дигитализације, несмемо пропустити.

 

У Београду 29. 07. 2019. године

Дубравка Филиповски,  народна посланица, председница GOPAC Србије , националног огранка за борбу против корупције НСРС

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s