Усвајање Програма рада Националног огранка за период 2019-2021 – Националног огранка Глобалне организације парламентараца за борбу против корупције (ГОПАЦ)

Дана 23. јуна 2019. године, одржан је 13. састанак Националног огранка ГОПАЦ. На дневном реду састанка биле су следеће тачке: разматрање Извештаја о досадашњем раду Националног огранка; усвајање Програма рада Националног огранка за период 2019-2021. година, као и Предлог измена и допуна Повеље о оснивању ГОПАЦ у Србији. Састанком је председавала председница Извршног одбора Националног огранка ГОПАЦ Дубравка Филиповски.

Поводом прве тачке дневног реда – разматрања Извештаја о досадашњем раду, Филиповски је навела да су се најважније активности Националног огранка у претходном периоду односиле на успостављање и функционисање Портала за надзор над јавним финансијама. Указала је да је веома значајно што је Народна скупштина у оквиру своје законодавне активности у претходном периоду донела два антикорупцијска закона – Закон о лобирању и Закон о спречавању корупције. Додатно, Национални огранак је у сарадњи са Агенцијом за борбу против корупције, Државном ревизорском институцијом и Управом за јавне набавке организовао радионице посвећене темама које су значајне за борбу против корупције у Србији, а остварена је успешна сарадња и са организацијама цивилног друштва, активним у области антикорупције. Филиповски је истакла да је у претходном периоду остварена успешна сарадња и са националним огранцима ГОПАЦ у региону. Чланови Националног огранка су једногласно усвојили Извештаја о досадашњем раду.

Поводом друге тачке дневног реда – усвајања Програма рада Националног огранка за период 2019-2021. година, Јован Ницић, консултант Програма Уједињених нација за развој (УНДП), који подржава рад ГОПАЦ у Србији, представио је нацрт овог документа. Ницић је навео да је у Нацрту дефинисано пет циљева – редовне активности Националног огранка и промовисање транспарентности, одговорности, доброг управљања и примене антикорупцијских механизама; надзор над јавним финансијама; наставак и унапређење сарадње са независним државним органима; наставак и унапређење сарадње са организацијама цивилног друштва које се баве борбом против корупције, те представљање резултата рада Националног огранака, комуникација са грађанима и подизање свести о значају сузбијања корупције. За реализацију ових циљева утврђено је 10 задатака, који обухватају више активности, а предвиђени су и рокови за њихово спровођење. Према његовим речима, Нацрт Програма рада се надовезује на претходна два програма Националног огранка и садржи задатке чији је циљ јачање улоге Националног огранка у борби против корупције, односно интензивирање сарадње са институцијама и организацијама цивилног друштва, које су активне у овој области. Након расправе, током које су чланови Националног огранка изнели своје идеје и мишљења о будућим активностима, једногласно је усвојен Нацрт Програма рада за период 2019-2021. година.

Поводом треће тачке дневног реда, на предлог председнице Извршног одбора, једногласно је усвојен и Предлог измена и допуна Повеље о оснивању Националног огранака ГОПАЦ, ради његовог ефикаснијег рада.

 

 

НСРС Уживо

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s