АКТИВНОСТИ НАРОДНИХ ПОСЛАНИКА 29.11.2019.

Одржан 14. састанак ГОПАК-а у Србији

Чланови Глобалне организације парламентараца за борбу против корупције (ГОПАК) у Србији одржали су 29. новембра 14. састанак на коме су размотрили испуњавање препорука из GRECO извештаја и имплементацију Закона о лобирању у пракси.

Представници Агенције за борбу против корупције су члановима националног органка ГОПАК представили динамику испуњавања препорука из GRECO извештаја са посебним освртом на прелазни извештај усклађености, односно, четврти круг евалуације, који је усвојен у марту ове године.

Директор Агенције Драган Сикимић и председница ИО ГОПАК огранка Друбравка Филиповски оценили су досадашњу међусобну сарадњу као веома успешну, а директор Агенције је истакао да је овој институцији Народна скупштина кључни партнер у раду. Он је навео да Агенција наставља са испуњавањем препорука из GRECO извештаја које се сада односе пре свега на промену Устава и доношење релевантних закона који иза тога следе. У последњем кругу евалуације најважнији моментат је био доношење Закона о лобирању и доношење подзаконских аката који су потребни за његову примену, а у наредном извештају ће се наћи и све урађено по питању обуке и едукације свих ученика у поступку лобирања.

Помоћници директора Агенције за борбу против корупције Ивана Цветковић, Верка Атанасковић и Јован Божовић представили су члановима ГОПАК-а детаље из извештаја за четврти круг евалуације који је био значајно повољнији за Србију. За нови извештајни период или пети круг евалуације остаје да се испуне још три обавезе о то у области спречавања корупције и доношење кодекса понашања народних посланика. Представници Агенције су оценили да би тај извештај могао да буде значајно повољнији за нашу земљу, а биће пред GRECO представљен у мају наредне године и у њему се не наћи делови који се односе и на Народну скупштину. Говорећи о имплементацији Закона о лобирању представници Агенције су представили рад на подзаконским актима, посебно доношењу кодекса понашања у лобирању, који има за циљ заштиту јавног интереса и афирмацију лобирања, а све ради спречавања сукоба интереса. Посебну пажњу посветили су обавезама Народне скупштине и самих народних посланика које проистичу из Закона у моменту када се са применом почне. Подзаконским актима дефинисано је ко су лобисти, ко корисници а ко лобирана лица и како се у они у том процесу понашају, шта су им права и обавезе. И регистровани и нерегистровани лобисти у обавези су да се лобираном лицу први пут обрате искључиво у писаној форми и доставе уговор са корисником или провериве податке о себи, које лобирано лице тј. функционер или запослени у органима власти са попуњеним обрасцима достављају Агенцији за борбу против корупције. Оцењено је да ова процедура представља корак више у транспарентности. С циљем да све стране у процесу лобирања буду благовремено упознате са правима и обавезама, Агенција ће за носиоце власти организовати обуке, што ће обухватити и народне посланике.

Председница ИО ГОПАК-а у Србији Дубравка Филиповски обавестила је представнике Агенације за борбу против корупције да је ГОПАК огранак у Србији упутио допис председници Народне скупштине са препоруком да се оформи група за рад на кодексу понашања народних посланика.  Она је додала да је Народна скупштина тако нечему била најближе 2013. године, па се то није догодило и оценила да не верује да ће тај посао бити завршен у овом мандату Народне скупштине. Такође, Филиповски је истакла да је циљ Закона о лобирању смањење корупације и поздравила доношење подзаконских аката у року, као и да једва чека да се почне са његовом применом како би се смањила политизација овог поља деловања. Она је истакла да ће се ГОПАК обратити председници Народне скупштине да се што пре организује обука за народне посланике о примени Закона о лобирању.

Чланови ГОПАК-а апеловали су на представнике Агенције за борбу против корупције да се посебна пажња обрати на обуке носилаца власти на локалу, а председница ИО ГОПАК Дубравка Филиповски је обаветила чланове да ће делегација коју ће предводили председница Народне скуптине представљати Србију на наредној годишњој конференцији ГОПАК-а и позвала чланове да узму активније учешће у промоцији активности и резултата рада националног огранка у Србији.

Састанку су присуствовали чланови ГОПАК у Србији, народни посланици Дубравка Филиповски, Елвира Ковач, Момо Чолаковић, Бојан Торбица, Јелена Жарић Ковачевић, Зоран Бојанић, Александра Мајкић, Борка Грубор и др Милорад Мијатовић.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s