Усвојен Кодекс понашања народних посланика

Пленарно заседање Народне скупштине

Бeоград, 24. децембра 2020 – Народна скупштина усвојила је данас гласовима 188 народних посланика Кодекс понашања народних посланика, што је био један од циљева рада ГОПАК-а у Србији дефинисаних Програмом рада Националног огранка за период 2019-2021. Од свог оснивања, ГОПАК је посебну пажњу посветио испуњењу препорука из извештаја Групе држава против корупције Савета Европе (ГРЕКО), међу којима је једна од најважнијих и усвајање Кодекса.

Најважније одредбе Кодекса тичу се дужности посланика да савесно обавља посланичку функцију, уважава друге посланике, говором не подстиче мржњу и насиље, не уноси у салу у којој се одржава седница симболе и обележја политичке странке и стране државе, осим дискретних обележја политичке странке. У том документу је, такође, прецизирано да народном посланику није дозвољено да јавну имовину и службене просторије користи у приватне сврхе.

У име чланова Националног огранка ГОПАК-а у Србији, поздрављам данашње гласање народних посланика којим су усвојили Кодекс понашања. Овим Кодексом потврђено је јасно опредељење Народне скупштине за унапређењем институционалне културе, јачање наше парламентарне традиције, продубљивање друштвеног дијалога и отворености народних посланика за дијалог заснован на начелима узајамног поштовања и уважавања – истакла је Дубравка Филиповски, председница Извршног одбора ГОПАК-а у Србији.

Учествујући у дебати на пленарној седници која је претходила усвајању Кодекса, секретарка националног ГОПАК огранка и народна посланица Елвира Ковач истакла је да је Кодекс понашања документ којим се промовише политичка култура која се заснива на пристојном, истинитом, транспарентном и поштеном понашању народних посланика, те да се његовим усвајањем директно испуњавају најважније препоруке ГРЕКО-а .

– Уважавајући препоруке тела Савета Европе, ГРЕКО-а и Европске комисије, Радна група Народне скупштине Републике Србије је приликом израде Кодекса понашања народних посланика узела у обзир заиста најбоље праксе ЕУ, као и искуства самог Европског парламента и као темељне принципе Кодекса понашања народних посланика издвојила: непристрасност, интегритет, отвореност, марљивост, поштење, одговорност, поштовање угледа Народне скупштине Републике Србије, деловање искључиво у јавном интересу, уздржавање од прихватања финансијске користи или друге накнаде – рекла је Ковач.

Председник Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, народни посланик Александар Мартиновић, у својству формалног предлагача Кодекса, рекао је да ће Кодекс понашања народних посланика бити “угаони камен” на којем ће почивати српска парламентарна демократија: „Кодекс ће допринети да Парламент постане место дијалога у коме ће седети посланици са различитим политичким убеђењима који неће једни другима бити непријатељи, који ће бити доступни медијима и грађанима, и који ће радити искључиво у јавном интересу.

Потпредседник Народне скупштине и посланик СНС Владимир Орлић поднео је осам амандмана на Кодекс понашања народних посланика које је председник Административног одбора Александар Мартиновић прихватио. Усвојеним амандманима Кодекс се у потпуности усклађује са препорукама Групе земаља за борбу против корупције Савета Европе (ГРЕКО), а њима се уводи Комисија за етику, институт поверљивог саветовања, уводе се обуке и прецизна подела надлежности, уз јасну улогу Агенције за спречавање корупције и обезбеђену усклађеност са Законом о спречавању корупције.

Кодекс се објављује на интернет страници Народне скупштине, а одлука о усвајању ступиће на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s