Одржан конститутивни састанак ГОПАК-а у Народној скупштини: Снажне институције су темељ борбе против корупције

Београд, 9. април 2021 – Глобална организација парламентараца за борбу против корупције (ГОПАК) у Србији одржала је конститутивни састанак у новом мандату Народне скупштине. Народна посланица Дубравка Филиповски реизабрана је на функцију председницe Извршног одбора ГОПАК-а. Народни посланик Јахја Фехратовић изабран је за заменика председника ИО, а народна посланица Елвира Ковач за секретарку ИО. Чланови новоизабраног ИО обратили су се скупу, а затим је Дубравка Филиповски представила Предлог програма рада националног огранка Глобалне организације парламентараца за борбу против корупције у Србији за период 2021-2022. године.

Конститутивни састанак ГОПАК-а у новом сазиву Скупштине

Снажан парламент и снажне институције представљају камен темељац у борби против корупције. Србија је препознала значај борбе против корупције, ми се против ње боримо системски, а то значи да све институције у друштву учествују у тој борби – нагласила је Филиповски. „ГОПАК је од оснивања активно учествовао у доношењу низа антикорупцијских закона. Активно смо учествовали у доношењу Закона о лобирању, Закона о узбуњивачима Закона о јавним набавкама, Закона о пореклу имовине, Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције – истакла је Филиповски.

Поменула је да је један од важних доприноса ГОПАК-а увођење парламентарног Портала за надзор над јавним финансијама, и истакла успешну вишегодишњу сарадњу са Програмом Уједињених нација за развој(УНДП), као и организацијом Транспарентност Србија. Нагласила је да се нада наставку сарадње са цивилним сектором, кроз партнерски однос и међусобно уважавање.

Поред чланица и чланова ГОПАК-а, конститутивној седници су присуствовали и обратили се Ивица Дачић, председник Народне скупштине, Владимир Орлић, потпредседник Народне скупштине, Драган Сикимић, директор Агенције за спречавање корупције, као и Дражен Маравић, портфолио менаџер УНДП-а у Србији.

Председник Народе скупштине Ивица Дачић истакао је у свом обраћању да је Република Србија посвећена борби против корупције, на свим нивоима, а у тој борби улога Парламента и сваког народног посланика појединачно заузима важно место.

– Као организација која делује у 50 земаља, у свим регионима света, ГОПАК оправдава своју улогу као важан промотер антикорупцијских политика. ГОПАК је јединствена међународна мрежа парламентараца окупљених око једног конкретног циља, коју морамо још више да искористимо да нашу борбу против корупције учинимо ефикаснијом – рекао је Дачић. Он се захвалио УНДП-у и Влади Швајцарске на пруженој подршци за спровођење ове парламентарне активности, а посебно њиховим представницима на присуству конститутивном састанку.

Присутнима се обратио и потпредседник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић који је честитао формирање ГОПАК-а и у овом сазиву Народне скупштине. Навео је да практично нема важне политике која се спроводи на нивоу државе, а да није подржана и потпомогнута од стране Народне скупштине.

– Тема борбе против корупције је једна од најважнијих тема данашњице, где се прави суштинска разлика у томе каква је држава била и каква је данас, приближавајући се даље политичкој визији коју следи велика већина у нашем друштву. То је визија успешне земље, задовољнијих људи, земље која је показала да може да се такмичи са великима и побеђује на фронтовима на којима је то било незамисливо, а то подразумева уређен систем, владавину права и постојање јасних правила, односно нулту толеранцију према корупцији – рекао је Орлић. Потпредседник је истакао да те стубове чине и пут европских интеграција Србије и владавина права: „Суштински разумемо да владавине права нема ако у држави нисмо спремни да се са питањем корупције обрачунамо по слову закона“.

Драган Сикимић, директор Агенције за спречавање корупције је истакао успешну сарадњу са националним огранком ГОПАК у претходном сазиву Народне скупштине и подсетио на успешно одржан састанак са Дубравком Филиповски и народним посланицима на тему примене Закона о лобирању и испуњавању препорука Групе држава против корупције Савета Европе (ГРЕКО), који обухвата спречавање корупције у односу на народне посланике, судије и тужиоце. У том контексту, нарочито је значајно недавно усвајање Кодекса понашања народних посланика, о чему је Сикимић, као шеф делегације Републике Србије при ГРЕКО, информисао секретаријат и званично упутио текст Кодекса.

Дражен Маравић, портфолио менаџер УНДП-а у Србији, указао је на допринос Парламента у борби против корупције, пре свега за привлачење инвеститора: „УНДП подржава сва тела која се баве борбом против корупције. Парламент на пуно начина учествује у спречавању корупције, кроз рад скупштинских одбора, као и кроз рад ГОПАК-а као доброг инструмента у начинима деловања.“ Он је указао на значај буџетског портала који омогућава народним посланицима и широј јавности да увек имају транспарентне информације у погледу трошења јавних финансија. Истакао је да је УНДП спреман да настави са улагањем и развојем овог портала, уз подршку председника Народне скупштине, потпредседника и надлежних одбора.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s