ГОПАК Србија поздравља изменe и допунe Кодекса понашања народних посланика

Пленарна седница Народне скупштине

Београд, 23. септембра 2021 – Народна скупштина усвојила је данас измене и допуне Кодекса понашања народних посланика. Кодекс је усвојен у децембру прошле године, чиме је остварен један од циљева рада дефинисаних Програмом рада Националног ГОПАК огранка за период 2019-2021.

Одлука о изменама и допунама Одлуке о усвајању кодекса понашања народних посланика донета је како би се текст ускладио са препорукама Групе држава за борбу против коруцпије (ГРЕКО), пре свега у погледу рада Комисије за етику, њеног састава, надлежности и поступка за одабир и предлагање кандидата Народној скупштини. Од свог оснивања, ГОПАК је посебну пажњу у свом раду посветио испуњењу препорука из извештаја ГРЕКО, пре свега у погледу рада народних посланика.

– Народна скупштина је показала да уважава препоруке европских институција, у овом случају препоруке Савета Европе и ГРЕКО-а, као њеног тела које чине државе за борбу против корупције. Измене и допуне Кодекса односе се на јасне критеријуме за избор чланова етичке комисије, за њихов рад и функционисање, као и за њихово разрешавање. Препоруке ГРЕКО-а се односе и на већу транспарентност Кодекса понашања за народне посланике, његову ефикаснију примену у пракси, као и на смернице за избегавање и решавање сукоба интереса – истакла је Дубравка Филиповски, председавајућа Извршног одбора ГОПАК-а.

Усвојеним изменама и допунама прописује се да Комисије за етику има три представника факултетског наставног особља, предавача из области етике, морала или моралног развоја, као и два државна службеника из саме службе Народне скупштине. Посебна надлежност Комисије за етику се састоји у поверљивом саветовању у етичким дилемама и ситуацијама сукоба интереса народних посланика, чиме би требало да се додатно унапређују услови за правилно и етичко понашање народних посланика. Овим актима посланици су се обавезали да ће поштовати принципе јавног интереса, независности, објективности, одговорности и интегритета.

Учествујући у дебати на пленарној седници, секретарка Извршног одбора ГОПАК-а у Србији Елвира Ковач истакла је да је доследно поштовање правила и принципа утврђених Кодексом понашања народних посланика пресудно за подизање нивоа политичке одговорности и поверења у рад Народне скупштине: „Интегритет и дигнитет народног посланика је замајац изградње политичке културе која се заснива на пристојном, транспарентном и поштеном понашању народног посланика. Интегритет народног посланика је упоришна тачка легитимитета и политичког кредибилитета Народне скупштине.

Предложене измене и допуне Кодекса понашања народних посланика су важне, јер искуство доказује да овакви кодекси нажалост остају мртво слово на папиру, уколико се истовремено са усвајањем не формира и тело које ће бити надлежно за примену. Предложеним изменама и допунама унапређује се улога Комисије за етику, кроз проширење њене надлежности и на давање мишљења о повреди Кодекса, прецизира се њен састав, критеријуми за избор чланова, поступак за избор. Такође, пооштравају се мере у случају повреде Кодекса од стране самих народних посланика, чиме се спроводе препоруке дате у мишљењу Савета Европе о Кодексу народних посланика.

Ковач се осврнула на компаративну праксу у примени сличних кодекса у другим парламентима: „Говори се или о интерним механизмима, или о спољној регулацији, или о комбинацији ова два модела. Предложеним изменама и допунама, Народна скупштина Републике Србије се определила за механизам одговорности, односно комбинацију интерних механизама и спољне регулације. За старање о примени Кодекса образује се Комисија за етику, док надзор над применом Кодекса остаје обавеза Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања.

Ковач закључује да ће усвајање предложених измена и допуна, као и конкретно поступање у смислу избора чланова Комисије за етику, бити потврда да су институције ефикасне и да делотворно раде.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s